Żywienie optymalne Kwaśniewski, Fizjoterapia, Dietetyka, Książki med o żywieniu

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Żywienie optymalne
„Z potraw, które się zjada, powstają
wszystkie choroby ludzkie"
Herodot
Coraz bardziej popularne staje się żywienie optymalne, znane
powszechnie jako dieta dr Jana Kwaśniewskiego lub DIETA
OPTYMALNA. Korzystny wpływ diety można odczuć już po kilku dniach
stosowania, gdy wyraźnie wzrasta wydolność fizyczna organizmu,
zmniejsza się zapotrzebowanie na sen, poprawia się samopoczucie
i ustępują zaburzenia przewodu pokarmowego.
niem i wymiana doświadczeń,
- organizowanie doradztwa w
zakresie prowadzenia zdrowego
trybu życia.
W 2001 roku powstał szcze-
ciński oddział OSBO, którego
prezesem jest autorka niniejszego
artykułu, Anna Kazuba - stosu-
jąca 11 lat żywienie optymalne.
Zainteresowanych optymalnym
modelem żywienia i jego sku-
tecznością leczniczą zapraszam
na spotkania, które odbywają
się
w ostatni wtorek każdego
miesiąca, o godz. 16.00 w Aka-
demii Seniora w Szczecinie, Al.
Wyzwolenia 5/11 (wejście od ul.
Małopolskiej).
Żywiąc się optymalnie moż-
na pozbyć się wielu chorób i
uniknąć nowych. W jednej ze
swoich publikacji dr Jan Kwaś-
niewski sformułował prawo
życia: „Organizm nie powinien
robić nic ponad to, co robić musi;
mądrościąjest postępować z nim
tak, aby musiał robić możliwie
mało".
węglowodanów na dobę wymu-
sza na trzustce wydzielanie ponad
40 jednostek insuliny. Natomiast
w żywieniu optymalnym, przy
spożyciu ok. 50 g węglowoda-
nów wystarczy insuliny 4 do 8
jednostek. Dzięki temu, żywiąc
się optymalnie, człowiek
może
jadać do syta i nie tyje,
a wręcz
przeciwnie,
zrzuca zbędne kilo-
gramy.
obciążają wątroby ani nie są
magazynowane czy też odpowie-
dzialne za miażdżycę - można
o tym przeczytać w każdym
podręczniku biochemii.
Po dłuższym stosowaniu ży-
wienia optymalnego cofa się
miażdżyca, a chorzy cierpiący
na chorobę wieńcową czy nad-
ciśnienie odczuwająustępowanie
wysiłkowych duszności. Za-
lecane w żywie-
niu optymalnym
produkty białkowe
gwarantują nam
Żywienie optymalne ma na
celu zapewnienie takich właśnie
warunków dla naszych organi-
zmów. Właściwe odżywianie
powinno umożliwić najlepsze
pokrycie potrzeb budulcowych,
remontowych i energetycznych
organizmu. Powinno ograniczać
do minimum powstawanie w
organizmie toksycznych produ-
któw przemiany materii i maksy-
malnie usprawnić ich wydalanie.
Dr Jan Kwaśniewski uważa, że
podstawą żywienia człowieka
powinien być tłuszcz, a ściślej
zachowanie właściwej proporcji
między spożywanymi białkami,
tłuszczem i węglowodanami.
U większości osób chorych
na cukrzycę zachowana jest
pewna czynność trzustki i dla-
tego stosując ten model żywie-
Dr Jan Kwaśniewski uważa, że
podstawą żywienia człowieka
powinien być tłuszcz, a ściślej
zachowanie właściwej proporcji
między spożywanymi białkami,
tłuszczem i węglowodanami.
nią chory może osiągnąć sta-
bilizację glikemii. Nie da się
także nie zauważyć szybkiego
ustępowania dolegliwości ga-
strycznych. Posiłki spożywane
zgodnie z zasadami żywienia
optymalnego są objętościowo
znacznie mniejsze niż tradycyj-
ne (tłuszcz syci) i dlatego nie
występuje uczucie przepełnie-
nia po posiłku. Niewielkie ilo-
ści cukrów w pożywieniu nie
ulegają fermentacji w jelitach i
ustępuj ą wzdęcia. Już w pierw-
szym tygodniu stosowania ży-
wienia optymalnego ustępuje
zgaga, ponieważ kwas solny w
żołądku jest głównie potrzebny
do trawienia węglowodanów, a
tych spożywamy mało.
najlepsze białko, czyli budulec
potrzebny do przebudowy i re-
generacji organizmu.
PIACUSZKISEROWO-JAJECZHE
(zamiast pieczywa)
Dr Jan Kwaśniewski jest au-
torem wielu książek, w których
przedstawia w bardzo przystępny
sposób optymalny model żywie-
nia. Sąto takie tytuły np. jak: „Ży-
wienie optymalne", „Dieta opty-
malna", „Tłuste życie", „Książka
kucharska", „Jąknie chorować" -
przetłumaczone również na język
niemiecki, angielski i rosyjski. W
1998 roku powstało w Jaworznie
Ogólnopolskie Stowarzyszenie
Bractw Optymalnych im. ks.
prof. Włodzimierz Sedlaka sku-
piające ludzi zainteresowanych
optymalnym modelem żywienia.
Podstawowym celem Stowarzy-
szenia jest:
- upowszechnianie nowoczesne-
go, optymalnego modelu odży-
wiania się,
- integrowanie środowisk zainte-
resowanych tego typu odżywia-
• Ser biały tłusty - 0,5 kg,
• jaja -1 kg (17 szt. małych),
• mąka pszenna - 0,1 kg,
• smalec do smażenia - ok.
0,5 kg.
Ser rozkruszyć widelcem, wy-
mieszać z jajami i mąką. Sma-
żyć na patelni w dużej ilości
smalcu, kładąc łyżką na gorą-
cy tłuszcz. Smażyć obie strony.
Otrzymujemy ok. 30 szt. ważą-
cych ok. 1,5 kg. Przechowywać
w lodówce do 7 dni lub zamro-
zić. Pokrojone w paski zastępu-
ją makaron.
Żywienie optymalne, czy-
li najwłaściwsze żywienie dla
człowieka, zaspokaja pełne zapo-
trzebowanie organizmu na wszel-
kie substancje pokarmowe czyli
białko, tłuszcze, węglowodany
a także witaminy i składniki mi-
neralne. Ograniczenie podaży
cukrów (węglowodanów) w die-
cie skutkuje zmniejszeniem wy-
dzielania przez trzustkę insuliny
- hormonu odpowiedzialnego za
rozwój m.in.: otyłości, miażdży-
cy, cukrzycy.
Anna Kazuba
Członek Zarządu Głównego OSBO
Prezes Szczecińskiego
Oddziału OSBO
Starszy Doradca Ż.O.
Przy żywieniu tradycyjnym
insulina przyspiesza przetwa-
rzanie zjadanych cukrów na
tłuszcze i ich odkładanie w tkance
podskórnej i ścianach naczyń
krwionośnych. Spożywanie prze-
ciętnie przez Polaka 300 do 600 g
Zwiększone spożycie tłusz-
czów zwierzęcych jest najlep-
szym źródłem energii, co po-
woduje wzrost siły i witalności.
Wbrew powszechnemu prze-
konaniu, tłuszcze zwierzęce nie
Tel. 091 484 50 65, O 602 106391
e-mail: annakazubaopty@interia.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ewunia87.pev.pl