#04-grzybica kandydoza zwana również drożdzycą, ZDROWIE-Medycyna naturalna, 01-Do uporządkowania, ...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Artykuł pobrano ze strony
eioba.pl
Grzybica, kandydoza, zwana również drożdżycą
OBJAWY, PRZYCZYNY I LECZENIE PRZEROSTU DROŻDŻY W ORGANIZMIE
Grzybica, kandydoza, zwana również drożdżycą
powodowana jest przez grzyby z rodzaju
Candida, głownie przez Candida albicans. Grzyb ten jest organizmem wszędobylskim, obecnym
praktycznie wszędzie w środowisku. Nie stwarza żadnego zagrożenia dla człowieka dopóki nasz
organizm posiada normalnie funkcjonujący i sprawny układ odpornościowy.
W przypadku gdy nasz układ immunologiczny zawodzi, może dojść do rozprzestrzenienia się
drożdży z rodzaju Candida wewnątrz naszego organizmu, co prowadzi do groźnej choroby -
kandydozy
(bez polskich liter)
Spis treści:
I. Przyczynowo-skutkowy opis przerostu drożdży. 4
II. Eliminacja przerostu drożdży i powrot do zdrowia. 10
1. Zmiana diety celem zaglodzenia drożdży i powstrzymania ich rozwoju. 11
2. Eliminacja nadmiaru drożdży przy uzyciu lekarstw i ziol. 14
3. Oczyszczenie organizmu z nagromadzonych trucizn i martwych drożdży 15
4. Naprawa przeciekajacego jelita i systemu immunologicznego. 17
5. Zmiana trybu i pogladu na życie. 19
III. Moja historia powrotu do zdrowia. 23
OBJAWY:
• alergie pokarmowe
• krotka pamięć
• stronienie od towarzystwa
• alkoholizm
• krytykanctwo
• sucha cera
• astma
• lupus (toczeń)
• swędzenie odbytu i skory
• ataki paniki i płaczu
• łaknienie pewnych pokarmów
• trądzik młodzieńczy (acne)
• biały język
• mrowienie w kończynach
• ubytek tkanki kostnej
• bezsenność
• mroczki przed oczami
• ucisk w klatce piersiowej
• bóle brzucha
• nadwaga lub niedowaga
• utrata włosów
• bóle głowy
• nadmierna pobudliwość wirus Epstein-Bar
• brak koordynacji ruchowej
• nadmierne pocenie się
• wrażliwość na perfumy
• brak koncentracji
• niedoczynność tarczycy
• wrażliwość na mleko, pieczywo
• brak równowagi
• niepewność, zagrożenie
• wrzody
• ciągłe odchrząkiwanie
• nerwowość, wybuchowość
• wykwity skórne i luszczyca
• ciagle zmeczenie
• niecierpliwość
• wyczerpanie po przebudzeniu
• ciezkie miesiaczki
• niestrawność
• zaburzenia wzrokowe
• czeste infekcje
• niska temperatura ciala
• zaburzenia hormonalne
• czeste oddawanie moczu
• niski poziom cukru we krwi
• zaburzenia cyklu miesaczki
• depresja (w tym maniakalna)
• objawy psychiatryczne
• zapalenia drog moczowych
• gazy, wzdecia, odbijanie się
• obsessive compulsive disorder
• zapalenia drog rodnych (cysty)
• hemoroidy
• ospalosc, leniwość
• zapalenia paznokci
• impotencja
• pesymizm, gderliwość
• zapalenia uszu u dzieci
• klopoty z prostata
• pieczenie przy oddawaniu moczu
• zapalenia zatok (przeziebienia)
• klopoty w nauce i wychwaniu
• pogorszenie objawów w wilgoci
• zimne dlonie i stopy
• klopty decyzyjne
• przedwczesne starzenie się
• zly zapach ciala i z ust
• kopanie podczas snu
• spuchnieta twarz
• zle mniemanie o sobie
Jeśli Panstwo poznajecie większość powyzszych objawów lub tylko niektore z nich, moga one
być skutkiem przerostu drożdży „candida albicans” i zanieczyszenia organizmu jej wydzielinami,
co z kolei prowadzi do przeciazenia sytemu obronnego dajac powyzsze symptomy.
PRZYCZYNY
• oslabiony system immunologiczny
• dlugotrwale przyjmowanie antybiotykow
• picie i gotowanie przy uzyciu wody z kranu
• dieta bogata w proste weglowodany (ziemniaki, pieczywo)
• zazywanie pigulek przeciwciazowych i sterydow
• stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku
• naduzywanie cukru
• wielokrotne ciaze
• ogolne oslabienie organizmu
• dieta bogata w mieso i mleko zawierajace antybiotyki, hormony i sterydy
• czeste spożywanie junk foods (hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posilki)
• niskie spozycie warzyw
• naduzywanie kawy, alkoholu, nikotyny
• spożywanie slodzonych i gazowanych napojow (cola, tzw soki owocowe)
• duze spozycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wedzomych, sfermentowanych
• przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych
• narazenie na promieniowanie jadrowe, rentgenowskie, elektromagnetyczne
POJEDYNCZA LUB KOMBINACJA W (W PRZYCZYN SĄ CZYNNIKIEM SPPRZYJAJACYM
PRZEROSTOWI DROŻDŻY W ORGANIZMIE.
I. Przyczynowo-skutkowy opis przerostu drożdży.
Pod koniec XX wieku, szczegolnie w krajach uprzemyslowionych pojawila się nowa grupa
pacjentow, uskarzajaca się na zespol niejasnych, na pozor nie powiazanych ze soba symptomow,
przejawiajacych się byciem chorym totalnie z objawami wielu roznych chorob wystepujacych
jednoczesnie. Pacjenci kierowani są do roznych specjalistow, którzy stwierdzaja że wszystko jest
z nimi OK. Ostatnim ze specjalistów jest przewaznie psychiatra, ktory stwierdza że wszystko to
jest u pacjenta w glowie, że pacjent wmawia sobie te choroby. Czyzby?
Pojawianie się tego rodzaju pacjentów nastapilo lata po tym jak wspolczesna medycyna
zdecydowała się leczyc wiekszość schorzen przy pomocy antybiotykow, czyli produktów plesni.
Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie w organiźmie czlowieka nawet te
przyjazne, które wspolzawodnicza o kolonizacje naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem
zwanym candida albicans. Candida albicans jest niepozornym organizmem bakteryjno-
drożdżowym z pogranicza swiata roslinnego zamieszkujacym dolana czesc przewodu
pokarmowego od momentu naszego przyjscia na ten swiat. Spelnia ona wazna role trawienna
pomagajac w procesie rozkladu cukru przez organizm.
Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w przypadku jej
przerostu, poznajemy ostatnimi laty chociaz pierwsze przypadki były opisane już przez ojca
przysiegi lekarskiej Hipokratesa. Candida jest obecna praktycznie wszedzie w srodowisku i
dopoki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegrozna.
Inni mieszkancy jelit to tzw „pozytywne” bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne.
Podobnie jak candida, odgrywaja wazna role w trawieniu, ponaddto co jest mniej
rozpowszechnione lub uznawane, kontroluja rozwoj candidy albicans odzywiajac się nia. Te
pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki. Sam fakt nie
karmienia piersia noworodka moze powodowac niekorzystny stan braku rownowagi miedzy
pozytywnymi bakteriami a candida, co czasami ma powazne konsekwencje w przyszlosci.
Glownym czynnikiem sprzyjajacym przerostwi candidy jest nadmierne przyjmowanie
antybiotyków szczegolnie o szerokim spectrum. Antybiotyk bedacy produktem plesni o
wlasciwosciach bakteriobojczych, nie jest w stanie wybiorczo unicestwic zlych bakterii
pozostawiajac lactobicilus, ktory spelnia pozytywna role. Usuwa wszystkie bakterie napotkane
bez wyjatku kreujac w ten sposob nierownowage i poczatek problemow. Niestety lekarz nie
doradza nam bysmy w trakcie kuracji lub po jej zakonczeniu zasiedlili przewod pokarmowy
ponownie przyjaznymi bakteriami, usunietymi przez antybiotyk a tak niezbednymi dla naszego
zdrowia i dobrego samopoczucia. Dokonać tego mozna przy pomocy probiotics czyli zasuszonych
szczepów pozytywnych bakterii, które w sprzyjajacych warunkach czyli wilgoci i ciepła (jelita)
zaczynaja się rozrastac, odtwarzjac rownowage zaburzona przyjmowaniem antybiotykow.
Kupujac probiotics nalezy zwrocic uwage by były jak najswiezsze, najlepiej schlodzone i były
liczone w miliardach a najlepiej w dziesiatkach miliardow.
Nie neguje powyzszymi stwierdzeniami zbawczej roli antybiotyków w sytuacjach zagrazajacych
życiu infekcji, ale podawanie ich a szczegolnie tych o szerokim spectrum w sytuacjach
zaziebienia itp graniczy z lekkomyslnoscia. Na szczescie wg ostatnich statystyk na skutek
wzrastajacej swiadomości lekarzy i pacjentów ilość przpisanych recept na antybiotyki spadła o
30%.
Kolejnym powodem przerostu drożdży w organiźmie jest wspolczesna dieta, ktora odbiega
znacznie od tego czym żywilismy się w czasach gdy nasze życie towarzyskie kwitlo w jaskiniach.
Tu skubnelismy jakiegos korzonka, tam warzywko potem jakis owoc czy zwierzatko. Bylo to
pozywienie w naturalnej nieskazonej, nieprzetworzonej, swiezej postaci o wysokich walorach
odzywczych i antygrzybiczych.
Wspolczesna niepsujaca się żywność nafaszerowana jest konserwantami jak MSG, BHA, BHT i
okolo 15 tys. innych o bardzo negatywnych skutkach na zdrowie czlowieka. Produkty te są
trwale, latwe w przechowywaniu i przyrzadzeniu ale są martwe, nie zawieraja żywych
skladników odzywczych potrzebnych czlowiekowi do rozwoju i kontrolowania populacji drożdży w
naszym organizmie. Przykladem niech bedzie tu chleb nasz powszdni sporzadzony z oczyszczonej
(usuniete skladniki odzywcze (bliczowanej maki z dodatkiem wody z kranu (chlor, fluor) i
drożdży, Po takim przyrzadzeniu trudno doszukac się w chlebie jakis wartości chyba że po
zamianie w cukier (proste weglowodany są zamieniane w cukier) swietnej pozywki dla candidy.
Dobrym przykladem „zdrowotnych” wlasciwości oczyszczonej żywności niech bedzie zdarzenie z
czasów wojny w Wietnamie. Gdy zabraklo miejscowego ryzu dla armii i ludności poludniowo-
wietnamskiej sprowadzono ulepszony bialy ryz z USA. W krotkim czasie wsrod ludzi jak i
inwentarza zwiekszyła się liczba roznych pospolitych chorob. Ktos zauwazyl że kury karmione
miejscowym ryzem maja się nadal dobrze a te na amerykanskim wikcie padaly jak muchy. Gdy
wprowadzono do glownie ryzowej diety poludniowo azjatyckiej z powrotem naturalny
nieoczyszony ryz miejscowy, sytuacja zdrowotna konsumentów poprawiła się momentalnie.
Chodzi o to że glowne skladniki odzywczwe są zawarte w lupinie zboz, ktora jest usuwana w
nowoczesnym procesie oczyszczania.
Genralna zasada zdrowego żywienia jest nie spożywanie żywności zapakowanej fabrycznie z
roznymi kolorowymi napisami swiadczacymi o ich rzekomych wlasciwosciach odzywczych.
Zdaje sobie sprawe że jest to trudne do osiagniecia w dzisiejszych czasach starajmy się więc
chociaz ograniczyc ilość takiej żywności do minimum.
Ogolnie dostepne mieso (nieorganiczne) w USA jest nafaszerowane atybiotykami. hormonami i
sterydammi, które powoduja szybszy wzrost i wieksza wydajność zwierzat. Ta tez droga dostaja
się antybiotyki do mleka, kielbasy, kotletow.
W dawnych czasach nie znano cukru w jego czystej rafinowanej postaci. Nie bez przyczyny chyba
tak ten proces się nazywa majac dużo wspolnego z wyrafinowaniem. Cukier w postaci bialego
proszku pojawil się okolo XVIII wieku. Poczatkowo byl bardzo drogi dla przykladu krol mogl
sobie finansowo pozwolic na jedna lyzke cukru dziennie i nie byl osiagalny dla szerszych mas
gdyz wspomiana lyzka stanowiła rownowartość rocznych dochodów chlopa. Wyglada na to że w
dzisiejszych czasach powodzi nam się lepiej niz monarchom. Z czasem gdy refinacja cukru
potaniała miedzy innymi „dzieki” instytucji niewolnictwa i rozwojowi handlu stal on się ogolnie
dostepny i uzywany.
Nie wiadomo kto zorientowl się że te biale krysztalki posiadaja zniewalajaca moc. Zaczal się
proceder rafinowania przez wyrafinowanych producentów żywności produktów spożywczych
celem zwabienia jak najwiekszej ilości konsumentow, co trwa do dzis. Na poczatku były to
praktyki nielegalne jak chociazby w rafinowaniu piwa potem spowszechnialy i czasami
zastanawiam się czy dobre europejskie piwo nie byloby skuteczniejsze w klejeniu niz tzw
budaprem.
Kolejny przyklad, wiadomo że cukier ma negatywne dzialanie na zeby mimo to czy spotkaliscie
Panstwo kiedykolwiek paste do zebow, ktora bylaby nieslodka. Musimy koniecznie miec ten
odzywczy mietowo mdlacy smaczek gdy udajemy się na spoczynek (Witaj prochnico!) Ogolna
slodycz wokol nas przypomina mi inna sytuacje handlowa. We wszystkich sklepach wszystko jest
na sale 50% albo i wiecej off. Gdy ktos nie zastosuje tego triku ma powazne klopoty handlowe,
podobnie z cukrem jeśli cos nie jest slodkie moze się nie sprzedac i wtedy pada na nas cien
rozdzialu 7 prawa o bankrupcji. Producenci slodkawej gumy do zucia przekonuja nas w
reklamach iz życie nam się nie uda jak nie bedziemy ciagle clamkac.
Czy zauwazyliscie Panstwo te stosy slodyczy przy kasach sklepowych ulozonych na wysokości
wzroku naszych milusinskich, jest to ostatnia szansa, jeśli inne zawiodly wchloniecia w siebie
blogiej slodyczy, ktora za 5 minut zamanifestuje się placzem, kopaniem lub innymi sposobami
przejawiania się bycia trudnym dzieckiem. Jest to celowe dzialanie producentów i sprzedajacych
przyzwyczajenia nas do slodkiej przyszlosci.
Cukier by być strawionym zuzywa duże ilości witamin i soli mineralnych dajac nam chwilowy
przyplyw energii, ktory w zalezności od ilości spozycia konczy się roznymi stopniami mini
upojenia alkoholowego. Wspomniane drożdże candida albicans potrzbuja dużych ilości cukru do
swojego rozwoju i ekspansji zasmiecajac nasz organizm odchodami jego przemiany. Dlaczego
wspomnialem o alkoholu?Otoz cukier czy to w czystej postaci czy prostych weglowodanów w
polaczeniu z drożdżami w jelitach produkuje alkohol, im wiekszy przerost drożdży tym wieksze
zapotrzebowanie na cukier lub alkohol, ktory jest niczym innym jak skondensowanym cukrem.
Alkohol bedacy produktem polaczenia cukru i drożdży zawiera znaczne ilości chemikaliów nie
wspominajac o cukrze (1 kieliszek=7 lyzeczek cukru (
Przecietna puszka Coli to 12 tyzeczek cukru czyli nasz przslowiowy high ball zawiera okolo 15
lyzeczek nie wspominajac już o negatywnej roli babelków na kolonie acidophilus.
Czlowiek jest chodzaca fabryka alkoholu posiadajac na wyposazeniu potrzebne do jego produkcji
drożdże w przewodzie pokarmowym i zamilowanie do cukru i prostych weglowodanow, które
blyskawicznie są zamieniane w cukier. Jeśli dostarczymy drożdżom potrzebna ilość prostych
weglowodanów w postaci pieczywa, makaronu, ziemniaków efektem koncowym jest alkohol.
Bedac lekko wstawionym po niewlasciwym posilku latwiej jest siegnąć po drugi kieliszek skoro
pierwszy spozylismy podczas sniadania, obiadu czy kolacji. Nie sadze że nasza tradycyjna
sklonność do alkoholu mozna obwiniac były system polityczny, mysle że czynnikiem sprawczym
jest nieodpowiednia dieta uwarunkowana w dużym stopniu naszymi warunkami klimatycznymi.
Duzy wplyw na przerost drożdży ma tez promieniowanie jadrowe i inne jego rodzaje. W Japonii
gdzie po wybuchach bomb jadrowych ciagle się ono utrzymuje znane są przypadki bycia pijanym
bez picia. Jeden z zolnierzy z bazy amrykanskiej byl ciagle aresztowany za DUI stwierdzone
przyrzadami nadmuchiwanymi. Problem polegal na tym że byl abstynentem, po odeslaniu go
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ewunia87.pev.pl