(3) Zaburzenia biotransformacji leków w organizmie, Dietetyka CM UMK, Bromatologia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->INTERAKCJE POMIĘDZYLEKAMIAŻYWNOŚCIĄZaburzenia biotransformacji leków worganizmiena podstawieM. Jarosz, J. Dzieniszewski, 2003Katedra Żywienia i DietetykiCollegium Medicum w BydgoszczyMechanizmy interakcji pomiędzy żywnością alekamiWpływ żywności na farmakokinetykę leków1.Zaburzenia wchłaniania i wydalania leków2.Zaburzenia biotransformacji leków worganizmie3. Działania synergiczne leków i składnikówpożywieniaII.Wpływ leków na wartość odżywczą pokarmuI.Czynniki przyspieszające metabolizmDieta wysokobiałkowa z ograniczeniemwęglowodanów,Warzywa kapustne,Mięso pieczone na rożnie (węgiel drzewny).Czynniki hamujące metabolizmDieta nisokobiałkowa i równocześniewysokowęglowodanowa.Czynniki wpływające na przemiany leków worganizmieFizjologiczne; wiek, płećChorobowe np. uszkodzenie wątroby, nerek,gorączkaIndywidualna wydolność mechanizmówodpowiedzialnych za biotransformację leków(szybkość i rodzaj przemian) decyduje o sile ichterapeutycznego działania, jak również owystąpieniu działań niepożądanych i toksycznych.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]