ĆWICZENIE 3 - aktywność enzymatyczna, Studia - Chemia kosmetyczna UŁ, III rok, VI semestr, BIOCHEMIA ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->ĆWICZENIE 3AKTYWNOŚĆENZYMATYCZNAPracownia z BIOCHEMII dla studentów III roku na Wydziale Chemii UŁĆwiczenie 33. ENZYMY – AKTYWNOŚĆ I CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA NIĄ3.1. Podstawy teoretyczne3.2. Wykonanie ćwiczeniaA. Wykrywanie aktywności pepsynyWykonanie ćwiczenia:Przygotować szereg kilku probówek (minimum 4; maxymalnie 6).Do jednej z nich odmierzyć 2 ml kwaśnego roztworu kazeiny (w lodówce) i dodaćkilka kropel 10% roztworu AcONa (próba odniesienia).Do kolejnej probówki odmierzyć: 10 ml kwaśnego roztworu kazeiny i 4 ml preparatuCitropepsin;wstawić probówkę do łaźni wodnej o temperaturze 40°C.Po dwóch minutach pobrać pipetą 2 ml hydrolizatu z probówki i natychmiastdodawać kroplami 10% roztwór AcONa. Kolejną (ostatnią) próbę wykonać po 12minutach lubopcjonalnie jeszcze maxymalnie 2 razy pomiędzy pierwszą i ostatnią.Zapisać obserwacjewtabeli 1.Rysunek 1Przygotowanie sprawozdania (część pierwsza):Wypełnićtabelę 1z obserwacjami.Napisać do jakiej klasy enzymów należy pepsyna i jaki proces katalizuje.50Pracownia z BIOCHEMII dla studentów III roku na Wydziale Chemii UŁĆwiczenie 3Obserwacje:Tabela 110’22’SPRAWOZDANE (część pierwsza)Nr probówki3……..’4……..’512’Wnioski:51Pracownia z BIOCHEMII dla studentów III roku na Wydziale Chemii UŁĆwiczenie 3B. Wykrywanie aktywności inwertazyPrzed przystąpieniem do ćwiczenia B należy przygotować:Roztwór inwertazy z drożdży:Drożdże świeże (0.5g) rozetrzeć w moździerzuz piaskiem, dodać 200ml wody destylowanej, następnie przesączyć przez lejek.Supernatant, zawierający inwertazę, stanowi materiał do ćwiczeń. Można równieżwykorzystać roztwór inwertazy przygotowany przez grupę studentów wykonującąćwiczenie 4.Wykonanie ćwiczenia:Przygotować szereg 6 probówek.W dwóch probówkach (A, B) umieścić po 3 ml 0.2 M roztworu sacharozy. Doprobówki B dodać 2 ml 10% roztworu NaOH.Do czterech kolejnych (1-4) wlać po 3 ml odczynnika Benedicta.Do pierwszej (1) z nich wlać 0.5 ml 0.2M roztworu sacharozy (próba odniesienia).Do probówek A i B dodać 4 ml roztworu inwertazy z drożdży.Po 3 minutach pobrać z probówki A 0.5 ml hydrolizatu i wprowadzić do probówki nr2. Kolejną porcję hydrolizatu pobrać po 12 minutach i wprowadzić do probówki nr 3.Po 12 minutach pobrać 0.5 ml hydrolizatu z probówki B i wprowadzić do probówkinr 4.Probówki 1-4 ogrzewać 3 minuty we wrzącej łaźni wodnej.Zanotować obserwacjewtabeli 2.52Pracownia z BIOCHEMII dla studentów III roku na Wydziale Chemii UŁĆwiczenie 3Rysunek 2Przygotowanie sprawozdania (część druga):Wypełnićtabelę 2z obserwacjamiDo jakiej klasy enzymów należy inwertaza?? Napisz równania zachodzących reakcji.Jeśli reakcja jest ‘typowym’ procesem redoks napisz jej bilans jonowo-elektronowy.W równaniu reakcji zaznaczyć, który produkt był obserwowany podczasprzeprowadzania eksperymentu.Jaki wpływ na aktywność enzymu ma zmiana pH środowiska?53
[ Pobierz całość w formacie PDF ]