Łatwa kuchnia indyjska (odc. 003) Avial - sałatka warzywna na ciepło, Przepisy różne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
kuchnia.tv
Avial – sałatka warzywna na ciepło
trudność:
łatwe
Składniki
olej roślinny do smażenia
1 łyżeczka nasion kminu
1-2 zielone papryczki chilli, w całości
½ średniej cebuli, pokrojone w plasterki
¾ łyżeczka kurkumy
sól do smaku
2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
½ ogórka ze skórką, przecięte wzdłuż na pół, wypestkowane i pokrojone na kawałki
100 g zielonej fasolki, sprawionej i pokrojonej na trzy
50 g szalotek, obranych i przekrojonych na pół
10 g świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego
60 g suszonego miąższu kokosa namoczonego w takiej ilości wody, by tylko go przykryła
2 małe garście mrożonego zielonego groszku
12 świeżych lub suszonych liści curry
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju smażyć kmin, papryczki i cebulę, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić.
Dodać kurkumę, marchewkę i ziemniaki, posolić. Przykryć rondel pokrywką i gotować na małym
ogniu, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, podlać wodą. Po 15 minutach dodać
ogórek i fasolkę. Ponownie przykryć rondel i gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie warzywa
będą miękkie. Tymczasem włożyć do blendera szalotki, imbir i miąższ kokosa (razem z wodą, w
której się moczył). Zmiksować na gładką pastę i dodać do rondla razem z groszkiem. Gotować
jeszcze 5 minut, często mieszając. Dodać liście curry, wlać jogurt, zamieszać i podawać.
© Anjum Anand
Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.
Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska.
(odc.3)
1 z 1
2010-02-03 16:37
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ewunia87.pev.pl