Łatwa kuchnia indyjska (odc. 003) Shrikhand - deser jogurtowy z owocami i orzeszkami, Przepisy różne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
kuchnia.tv
Shrikhand – deser jogurtowy z owocami i orzeszkami
trudność:
łatwe
Składniki
500ml gęstego greckiego jogurtu
2 łyżeczki mleka
½ łyżeczki nitek szafranu
6-8 łyżek cukru pudru
¼ łyżeczki świeżo zmielonych nasion zielonego kardamonu
Do posypania
2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji
2 łyżki migdałów w płatkach
pestki granatu
Przygotowanie
Wyłożyć sito gazą, podstawić pod spód miskę i wlać jogurt. Wstawić do lodówki na minimum 5-6
godzin (najlepiej na całą noc), aby dobrze osączyć jogurt. Podgrzać mleko i dodać szafran.
Odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Wyjąć jogurt z lodówki, wylać zebrany w misce płyn. Do
masy jogurtowej przesiać cukier puder, następnie dodać mleko z szafranem i kardamon.
Przykryć i schłodzić. Przed podaniem posypać deser pistacjami, migdałami i pestkami granatu.
© Anjum Anand
Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.
Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska.
(odc.3)
1 z 1
2010-02-03 16:53
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ewunia87.pev.pl