Ćapati - indyjski chleb, kuchnia indyjska, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
�apati - indyjski chleb - sk�adniki* 1/2 kg m�ki* 1 szklanka wody* 1/2 �y�eczki soli�apati - indyjski chleb - spos�b przygotowaniaZ m�ki, ok. 1 szklanki wody i 1/2 �y�eczki soli zagniatamy mi�kkie, ale nielepkie ciasto.Powinno odchodzi� od r�ki i dawa� si� �atwo formowa�. Ciasto zagniatamy w kul�, przykrywamy �ciereczk�,odstawiamy na p� godziny, �eby odpocz�o. Zagniatamy ponownie.Formujemy niewielkie kulki, kt�re rozwa�kowujemy, w razie potrzeby podsypuj�c m�k�, na niewielkie,cienkie, okr�g�e placki (najwy�ej 15 cm). Sma�ymy je od razu na bardzo rozgrzanej patelni bez t�uszczu.Zdejmujemy z patelni, kiedy s� suche i dobrze wysma�one - powinno wystarczy� po par� sekund na ka�d� stron�.Teraz na moment k�adziemy je bezpo�rednio na p�omie� gazu.Placki si� wtedy rozdymaj�, trzeba tylko uwa�a�, bo �atwo si� pal�. Podajemy natychmiast, bardzo gor�ce.W kuchni indyjskiej chleb jest podawany do ka�dego dania i do ka�dego posi�ku.Na p�nocy jest to w�a�nie �apati.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]