Śledziki, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SZUBA �LEDZIOWA1 kg p�at�w �ledziowych2 jajka2 cebule2 ma�e buraczki2-3 ziemniaki1-2 marchewk10dkg. ��tego seraS�oik majonezuUgotowa� osobno marchewk� i buraczki. Jajka ugotowa� na twardo, a ziemniaki w mundurkach. �ledzie pokroi� w kostk�.Jajka i ser zetrze� na grubej tarce. Tak samo buraczki i marchewk�. W kosteczk� pokroi� ziemniaki. Uk�ada� warstwami w salaterce: najpierw ziemniaki, potem �ledzie, buraczki, cebul�, marchewk�, ponownie ziemniaki i �ledzie. Poszczeg�lne warstwy smarowa� lekko majonezem. Na wierzchu posypa� grubo ��tym serem.===================ROLADKI �LEDZIOWE1 kg p�at�w �ledziowych1-2 �y�ki miodu1-2 �y�ki musztardy1 papryka czerwona, marynowana10dkg ostrego ��tego seraGar�� marynowanych cebulek i zielonych oliwek do dekoracji.Musztard� wymiesza� z miodem, posmarowa� �ledzie i odstawi� w ch�odne miejsce na noc. Nast�pnego dnia zetrze� na grubej tarce ��ty ser. Na posmarowane filety na�o�y� paski papryki, posypa� serem. Zwin�� w roladki, spi�� wyka�aczk�. Na jej ko�ce wbi� cebulk� i oliwk�. U�o�y� na p�misku i udekorowa� reszt� cebulek i oliwek=====================�LEDZIE POD PIERZYNK�1 kg p�at�w �ledziowych3-4 jajka20dkg ��tego sera2 �rednie cebule2 og�rki kiszone lub konserwoweMajonezJogurt naturalny�ledzie pokroi� na drobne paseczki. Jajka ugotowa� na twardo i pokroi� w drobn� kostk�. Cebul� drobno pokroi�, og�rki te�. Zetrze� na tarce ��ty ser. Uk�ada� warstwami w salaterce, polewaj�c majonezem wymieszanym p� na p� z jogurtem. Udekorowa� natk�, marchewk� i zielonym groszkiem.========================�LEDZIE Z FASOLK� PER�OW�Puszka fasolki per�owej3-4 ziemniaki2 cebule4 p�aty �ledziowe2-3 �y�eczki olejuFasolk� wyrzuci� na sitko i przep�uka�. Ugotowa� ziemniaki w mundurkach, ostudzi�, obra�, pokroi� w kosteczk�. Pokroi� cebul�.Do fasolki doda� pokrojone �ledzie, cebul� i ziemniaki. Skropi� oliw� i udekorowa� szczypiorkiem=========================�LEDZIE W OLEJU1 kg p�at�w �ledziowych2 �rednie cebuleSzklanka mlekaOlej1 cytrynyPlaty �ledziowe namoczy� w roztworze wody i mleka/ szklanka wody, szklanka mleka/. Moczy� 2 godziny. Wyj�� z zalewy, op�uka� wod� i osuszy� papierowym r�cznikiem. Pokroi� w dzwonka. Cebul� pokroi� w drobn� kostk�. Dzwonka uk�ada� w salaterce, warstwami, skrapiaj�c kilkoma kroplami soku z cytryny i posypuj�c cebul�. Na koniec zala� olejem, tak by �ledziki by�y lekko pokryte. Udekorowa� szczypiorkiem i plasterkiem cytryny.=========================ROLMOPSY1 kg �ledzi solonych2 cebule3 kiszone og�rkiNatka pietruszkiLi�� laurowyZiele angielskie4 �y�ki oliwy3/5 szklanki octuMusztardaCukierWypatroszone �ledzie moczy� 24 godz., zmieniaj�c kilka razy wod�. Os�czy�, op�uka� i podzieli� na filety. Cebul� pokroi� w pi�rka, og�rki w paski. Filety posmarowa� musztard�, posypa� posiekan� natk�. Na�o�y� po kawa�ku og�rka i cebuli, zwin��, spi�� wyka�aczk�. Ocet zagotowa� z 1 i 1/5 szklanki wody., li�ciem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i szczypt� cukru. Zalew� wystudzi�, przela� do s�oja, w�o�y� �ledzie. Skropi� oliw� i odstawi� do lod�wki na 2 dni.=============================�LEDZIE PO POLSKU1 kg solonych p�at�w �ledziowych2 cebule20 dkg rodzynk�w2/3 szklanki �mietany1 jab�ko�y�ka cukruPieprz i sok z cytryny do smaku�ledzie moczymy ok. 2 godz. Nast�pnie kroimy w ma�e dzwonka, cebul� w kostk�, jab�ko te�. Rodzynki zalewamy gotuj�c� wod� i po godzinie odcedzamy. �mietan� doprawiamy pieprzem, �y�k� cukru i sokiem z cytryny . Wszystkie sk�adniki przek�adamy do salaterki, zalewamy �mietan� i mieszamy. Najlepsze s� po ok.. 2 godzinach.===========================�ledzie po �ydowskuSK�ADNIKI4PLATRY SLEDZIOWE/MATIAS/S�OIK PIECZAREKMARYNOWANYCHS�OIK OGORKOW KONSERWOWYCH6 CEBULOLEJ DO SMAZENIAGARSC RODZYNEK2 SZKL.MLEKAWYKONANIEsLEDZIE ZAMOCZYC W MLEKU NA 1 GODZ.cEBULE POKROJONA W PLASTRYZESZKLIC NA OLEJU I ZOSTAWIC DIO OSTYGNIECIA.rODZYNKI ZALAC NA 20 MIN.WRZATKIEM.sLEDZIE KTOIMY W DROBNA KOSTKE,TAK SAMO PIECZARKI I OGORKI,DODAJEMY NA KONCU CEBULE I RODZYNKI ,,dOPRAWIAMY DO SMAKU....MOZE BYC SOL,PIEPRZ...============================SLEDZIE W ZALEWIWE MIODOWEJSK�ADNIKI8filrtoewsledzia2�yzki ocyu2 cebule1 �yzka miodupo�szkl.olejulistek laurowy2 ziarnka ziela angielskiego1.Sledzie zalac woda na 1 godzine,osaczyc na sicie i pokroic na niewielkie kawa�ki2.cebule obrac i drobno posiekac3w rondlu zagotowac wode-po� litra,ziele ,miod,oraz cebule.gotowac 3-4 min.Dodac na koncu ocet i ponownie zagotowac.Na koniec wlc do zalwewy olej-juz nie gotowac.4Pokrojone sledziezalac zalewa wystudzici odstawic koniecznie do lodowki na conajminiej 3 godziny=============================ROLMOPSY MARYNOWANESK�ADNIKI1.6-8 MATIASOWSZKL.BIA�EGO OCTU WINNEGO2/3 SZKL.CUKRUKILK ZIAREN GORCZYCYKILKA ZIAREN ZIELA ANGIELSK.3-4 LISCIE LAUROWEDUZA CEBULAMARCHEWKAKAWA�EK KORZENIA IMBIRULUB CHRZANU/2 CM /3 KWASZONE OGORKIS�OICZEK GRZYBOW MARYNOWANUCHZIAREN GORCZYCYwYKONANIESLEDZIE WYMOCZYC W WODZIE,.zAGOTOWAC SZKL.WODY Z OCTEMWINNYM,CUKREM,GORCZYCA,ZIELEM ANGIELSKIMI LISCIEM LAUROWY,M.cEBULE OBRAC,POKROICW PLASTRY-PRZELAC WRZATKIEM.mARCHEWKE OBRAC,POKROIC W PLASTERKIfILETY ZROLOWAC,U��OZYC CIASNO W S�OIKU,.iMBIR LUB CHRZAN OBRAC I POKROICW S�UPKI I W�OZYC MIEDZY ZLEDZIE.mATIASY ZALACZIMNA MARYNATA.zAMKNAC S�OIK,WSTAWIC NA 2 GODZINYDO LODOWKI.NASTEPNIE WYJAC I KAZDY PLAT ROZWINAC I WLOZYC W NIGOKAWA�EK OBRANEGO ZE SKORKI OGORJKA.sCALIC WYKA�ACZKA,PRZE�OZYC DO SALATERKI.oB�OZYC CEBULA Z MARYNATY I OSACZONYMI GRZYBKAMI.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]