ćw.5, Studia, I o, rok III, sem V, Ogólna technologia żywności [egz]
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Wydział Nauki o Żywności UWM w OlsztynieKierunek……………………………………………………………………Rok…………….. Nr grupy………………….Olsztyn, dn. ……………………………….Ogólna technologia żywnościSprawozdanie z ćwiczenia nr 5Temat: CHŁODZENIE I ZAMRAŻANIE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYMImię i Nazwisko:1. …………………………………………………………………………………………….2. …………………………………………………………………………………………….3. …………………………………………………………………………………………….4. …………………………………………………………………………………………….UKCel ćwiczenia…………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………..………………………………………….………………………………..…………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………….…………….…………………………………………………………………………………..…………………………………………….…………….11. Zamrażanie stałych produktów spożywczychTabela 1. Przebieg procesu zamrażania w komorze zamrażalnika lodówki (-10°C) stałychproduktów spożywczychProduktBlanszowanieCzas zamrażania (h)Masa produktu przedmrożeniemm1(g)Masa produktu pomrożenium2(g)Ususzka(%)Ocena organoleptyczna*WyglądBarwaKonsystencjaStruktura*Ocenę organoleptyczną przeprowadzić w 5-punktowej skali, przyjmując dla każdej cechynastępujące kryteria: prawidłowa - 5, dobra - 4, dosyć dobra - 3, dostateczna - 2,dopuszczalna - l, zdecydowanie nieprawidłowa – 02Tabela 2. Przebieg procesu zamrażania immersyjnego (ok. -50°C) stałych produktówspożywczychProduktBlanszowanieCzas zamrażania (h)Masa produktu przedmrożeniemm1(g)Masa produktu pomrożenium2(g)Ususzka(%)Ocena organoleptycznaWyglądBarwaKonsystencjaStrukturaWnioski:……………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………32. Rozmrażanie stałych produktów spożywczychTabela 3.Przebieg procesu rozmrażania stałych produktów spożywczychProduktMetoda zamrażaniaMetoda rozmrażaniaBlanszowanieCzas rozmrażania(min.)Masa produktu pomrożenium2(g)Masa produktu porozmrożenium3(g)Wyciek(%)Ocena organoleptycznaWyglądBarwaKonsystencjaStruktura4Wnioski:………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………….………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………….………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………….…………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………….………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………….………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………….………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………….…………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………….………………….………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………….…………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………….………………….………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………….…………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………….5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]